Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Akkor is kirúghatják, ha táppénzen van – az Mt. legfo
  2013-07-19 22:19:28, péntek
 
 
Akkor is kirúghatják, ha táppénzen van - az Mt. legfontosabb változásai

2013. július 19., péntek, 11:15 • Utolsó frissítés: 9 órája
Szerző: hvg.hu
Nehéz az átállás az új munkajogi szabályokra, noha már egy éve hatályban van nagy részük. Még mindig sokan ragaszkodnak a korábban megszokott szabályokhoz, pedig esetenként már azok gyökeres ellentétét kell alkalmazni.

Nehezíti (vagy éppen könnyíti?) az alkalmazkodást, hogy az alig egy éve élő szabályok egy része nemrég már módosult is. Több szabály pontosabb meghatározásánál pedig a bírói gyakorlatra várunk. Dr. Fésü Gizella, a .D.A.S. Jogszerviz jogásza foglalta össze a legfontosabb változásokat

1. Oda a jolly joker! A táppénz már nem eredményez felmondási védelmet

Sokan még mindig a táppénzben bíznak. Jelentősen megváltoztak azonban a felmondási védelem szabályai. Korábban a táppénz ideje alatt a munkáltató rendes felmondással a munkaviszonyt nem szüntethette meg, most azonban ez már nem jelent védelmet. A felmondást így ezen idő alatti is lehet postázni, csak a felmondási idő kezdődik később, a táppénz végével.

2. Bajt okozhat a titkolt várandósság

Érdemes alaposan átgondolni, mikor közöljük a munkáltatóval a terhesség tényét. A régi Mt. szerint már maga az állapot is felmondási védelmet jelentett, ma már azonban csak akkor, ha erről a munkáltató igazolhatóan tudomást szerzett. A közlést lehet húzni, de ha a munkáltató várhatóan azért hívat valakit az irodába, hogy a felmondást közölje, előtte legalább e-mailen célszerű a terhesség tényét és lehetőleg az igazolást is megküldeni a munkáltatónak. Mikor érdemes még egy darabig a titkot megőrizni? Ilyen lehet, ha valaki határozott időtartamú munkaviszonyban áll és várható, hogy munkaviszonyát határozatlan időtartamúvá alakítják át. Elképzelhető ugyanis, hogy a munkáltatót befolyásolja a várandósság ténye, ezért előbb a határozatlan időtartamú szerződést célszerű aláírni.

3. Visszatérés a munkába - megszűnik a felmondási védelem

Maradjunk még mindig a felmondási védelemnél és a gyermeket vállalóknál. Felmondási védelmet jelentett a régi Mt. szerint a gyermek 3. életévéig terjedő szakasz. Nem így van ez az új szabályok alapján. Most ugyanis csak akkor áll fenn a felmondási védelem, ha valaki otthon is marad a gyermekével, tehát kizárólag a fizetés nélküli szabadság időtartama alatt. Amennyiben ugyanis a munkavállaló visszamegy dolgozni, megszűnik a felmondási védelem. Két kedvezmény mégis társul a visszamenetelhez. Egyrészt, ha felmondási tilalom nem is, de korlátozás érvényesül. Így csak a munkavállaló lényeges kötelezettségszegése esetén szüntethető meg a munkaviszony, ill. a munkavállaló képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő okból pedig akkor, ha nincs másik, a munkavállaló számára megfelelő munkakör. További pozitív változás, ha valaki kéri, hogy őt a rendes munkaidő felének megfelelő részmunkaidőbe vegyék vissza, a gyermek három éves koráig a munkáltató a jogszabály szerint köteles ezt megtenni. Ha pedig a munkavállaló javaslata az előbbiektől eltér, tehát pl. 6 órás foglalkoztatást szeretne, ennek engedélyezése már a munkáltató belátásán múlik.

4. Ha nem akar összejönni a baba

Szigorított a törvényalkotó az emberi reprodukciós kezelés alatt állók helyzetén is. Ők azok, akik azért küzdenek, hogy gyermekük születhessen (pl. ilyen a testen kívüli megtermékenyítés és embrióbeültetés). Míg ugyanis az előző Mt. szabályait lehetett úgy is értelmezni, hogy a kezelések időtartamára a kezelési eljárásban részt vevő nőt és férfit is megilleti a felmondási védelem, az új Mt. már pontosította a szabályokat, és e szerint csak a nők állnak védelem alatt, ők is csak a kezelések megkezdésétől számított hat hónapig.

5. Mikor érdemes szabira menni?

Érdemes volt eddig az új Mt. alapján sakkozni a szabadságok kivételénél. A szabadság idejére távolléti díj járt, ami rövidebb hónapban alacsonyabb összeget eredményezett a szabadság idejére, hosszabb hónapban magasabbat. A nemrég elfogadott módosítás értelmében, 2013. augusztus 1-jei hatállyal módosul a távolléti díj számítása, így nem függ már a munkabér a szabadság időpontjától és a szabadságos napok számától, erre a hónapra is az egyébként szokásos munkabér jár.

6. A felmondás e-mailben érkezett

Lehet-e jogszerű az e-mailben megküldött felmondás? Egészen tömören: igen. Ugyanis szemben a korábbi szabályozással az új Mt. az elektronikus dokumentumot (pl. sms, e-mail) is írásban tett nyilatkozatnak tekinti. Ennek feltétele, hogy az abban foglaltak változatlanul visszaidézhetőek legyenek, plusz a nyilatkozattevő személye, és a megtétel időpontja meghatározható legyen. Fontos körülmény, hogy egy elektronikus dokumentumnak nem kell elektronikus aláírással rendelkeznie ahhoz, hogy kimerítse az írásbeliség követelményeit. További fontos szabály, hogy a felmondás már a hozzáférhetővé tétellel hatályosul, ennek megfelelően az e-mailben küldött üzenet (függetlenül az elolvasástól) már a postaládában megjelenéssel átvettnek számít.

7. Határozottból határozatlan

A korábbi szabályok szerint automatikusan határozatlanná vált a munkaviszony, ha a munkavállaló a munkáltató tudtával legalább egy napot tovább dolgozott. Nem így van ez az új szabályok alapján: Újabb munkaszerződés hiányában a munkaviszony a határozott idő utolsó napján automatikusan megszűnik.

8. Ki lehet vezető?

Sok munkajogi pozíció foglalja magában elnevezésében a vezető szót (pl. csoportvezető, osztályvezető). Kérdés, hogy ők vezetőnek minősülnek-e a munkajogi szabályok szerint? Ez azért nagyon fontos, mert a vezetőkre sok tekintetben jóval szigorúbb munkajogi szabályok vonatkoznak, mint a többi munkavállalóra (pl. nincs rendkívüli munkavégzés, gondatlan károkozás esetén is teljes kárért felelnek). Mind a régi Mt., mind az új Mt. két kategóriát különböztet meg. A jogszabály alapján, automatikusan vezető állású munkavállalónak minősül a munkáltató vezetője (az egész szervezet irányítója) és annak közvetlen irányítása alatt álló helyettese.

A többi vezetőnél azonban alapvető feltételként határozza meg a jogszabály, hogy a munkaszerződésben legyen kikötve, miszerint az Mt. meghatározott szakasza szerinti vezetőről beszélünk. Utóbbi csoportnál hozott az új. Mt. lényeges változást. Korábban a meghatározott jelentőségű munkakörök betöltői vezetőnek minősülhettek. Ma már azonban több feltétele is van esetükben az Mt. szerinti vezetővé válásnak. Egyrészt, a munkáltató működése szempontjából kiemelkedő jelentőségű vagy fokozottan bizalmi jellegű munkakört betöltő munkavállaló lehet vezető állású munkavállaló (ilyen lehet pl. a pénzügyi osztályvezető). Másrészt van egy objektív feltétel is: mégpedig az, hogy a munkavállaló alapbére legalább a minimálbér hétszerese legyen, ami 2013-ban 686 000 Ft. Ezt el nem érő alapbér esetén a szigorúbb munkajogi szabályok kikötésére és alkalmazására tehát nincs lehetőség.


http://hvg.hu/karrier/20130719_uj_mt_legfontosabb_valtozasok#utm_source=hvg_daily &utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2013_07_19&type-id=HvgDaily& amp;user-id=572662BE&utm_content=normal
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: visszamenetelhez, megtermékenyítés, meghatározásánál, visszaidézhetőek, nyilatkozattevő, munkaviszonyban, foglalkoztatást, embrióbeültetés, munkavállalónak, határozatlanná, hozzáférhetővé, részmunkaidőbe, követelményeit, munkaviszonyát, munkavállalóra, munkaszerződés, alkalmazkodást, szabályozással, nyilatkozatnak, meghatározható, eredményezett, automatikusan, elnevezésében, változatlanul, engedélyezése, osztályvezető, törvényalkotó, munkáltatónak, alkalmazására, határozottból, minősülhettek, dokumentumnak, szempontjából, megkezdésétől, munkaviszonyt, meghatározott, korábban megszokott, része nemrég, bírói gyakorlatra, legfontosabb változásokat, jolly joker, táppénzben bíznak, felmondási védelem, táppénz ideje, munkáltató rendes, táppénz végével, titkolt várandósság, terhesség tényét, munkáltató igazolhatóan, közlést lehet, munkáltató várhatóan, felmondást közölje, Fésü Gizella,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szívem  Szép álmokat!  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Akarat  Adakozás  Boldog születésnapot a ma ünne...  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  A másik dolog,  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Hogy lehet megtartani  Leonardo da Vinci gondolata  A jó emberek mindig szépek mar...  A sors  Paul David Tripp Április 20  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Png virág  Facebookon kaptam  Idő  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  képre írva  Radikális szeretet  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Szívem tiéd  Ne kapaszkodj magasabbra,  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Png csokor  Png rózsa csokor  Örülök, hogy látlak!  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Alázat  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  s immár én is felragyogva, ért...  Popper Péter szavai  Akarat  Csak a fogyatkozás látható  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png ház  Facebookon kaptam  Hiányzik  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  George Byron - Ahogy itt jár -...  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam Annuska bar...  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Alázat  képre írva  Png telefon  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A sors  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Albert Einsteinről  George Byron - Ahogy itt jár -...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Akarat 
Bejegyzés Címkék
korábban megszokott, része nemrég, bírói gyakorlatra, legfontosabb változásokat, jolly joker, táppénzben bíznak, felmondási védelem, táppénz ideje, munkáltató rendes, táppénz végével, titkolt várandósság, terhesség tényét, munkáltató igazolhatóan, közlést lehet, munkáltató várhatóan, felmondást közölje, titkot megőrizni, munkáltatót befolyásolja, várandósság ténye, határozatlan időtartamú, munkába &#8211, felmondási védelemnél, gyermeket vállalóknál, fizetés nélküli, munkavállaló visszamegy, munkavállaló lényeges, munkavállaló képességével, munkáltató működésével, munkavállaló számára, rendes munkaidő, gyermek három, jogszabály szerint, munkavállaló javaslata, előbbiektől eltér, munkáltató belátásán, emberi reprodukciós, testen kívüli, kezelések időtartamára, kezelési eljárásban, kezelések megkezdésétől, szabadságok kivételénél, szabadság idejére, nemrég elfogadott, szabadság időpontjától, szabadságos napok, egyébként szokásos, felmondás e-mailben, e-mailben megküldött, korábbi szabályozással, elektronikus dokumentumot, abban foglaltak, nyilatkozattevő személye, megtétel időpontja, elektronikus dokumentumnak, írásbeliség követelményeit, hozzáférhetővé tétellel, e-mailben küldött, postaládában megjelenéssel, korábbi szabályok, munkáltató tudtával, napot tovább, vezető szót, munkajogi szabályok, többi munkavállalóra, jogszabály alapján, munkáltató vezetője, egész szervezet, többi vezetőnél, munkaszerződésben legyen, meghatározott jelentőségű, munkáltató működése, pénzügyi osztályvezető, objektív feltétel, munkavállaló alapbére, minimálbér hétszerese, szigorúbb munkajogi, visszamenetelhez, megtermékenyítés, meghatározásánál, visszaidézhetőek, nyilatkozattevő, munkaviszonyban, foglalkoztatást, embrióbeültetés, munkavállalónak, határozatlanná, hozzáférhetővé, részmunkaidőbe, követelményeit, munkaviszonyát, munkavállalóra, munkaszerződés, alkalmazkodást, szabályozással, nyilatkozatnak, meghatározható, eredményezett, automatikusan, elnevezésében, változatlanul, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2637
  • e Hét: 16867
  • e Hónap: 27978
  • e Év: 181474
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.